Beyond Bulls & Bears

Maak kennis met de beleggingsbeheerder: James Harper

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels Frans Duits Spaans Pools

Zoals bij veel jonge volwassenen sloegen ook de carrièreverwachtingen van James Harper een heel andere richting in nadat hij zijn studies had voltooid. Zijn voornemen om ingenieur te worden – en zelfs astronaut – pakte anders uit. Hoewel zijn baan als beleggingsbeheerder voor zijn kinderen misschien niet even ‘cool’ lijkt als raketten bouwen of andere planeten verkennen, vereisen zijn verantwoordelijkheden wel dat hij goed op de hoogte blijft van de meest geavanceerde technologie, wat hem in hun ogen toch al iets meer geloofwaardigheid bezorgt. Als Executive Vice President, Research Analyst en Portfolio Manager bij de Templeton Global Equity Group navigeert Harper over de woelige wateren van de wereldwijde markten, en vandaag is er volgens hem niets dat hij liever zou doen. Maak kennis met James Harper en zijn aanpak van beleggingsbeheer.

James Harper
James Harper

James Harper
Executive Vice President, Research Analyst
Portfolio Manager
Templeton Global Equity Group

Wat trok je in eerste instantie aan in een carrière in vermogensbeheer?

Zoals veel andere jongeren die net hun diploma op zak hebben, was ik met mijn 21 jaar nog niet al te zeker wat ik nu precies wilde gaan doen. Ik had mijn ingenieursdiploma behaald aan de Cambridge University, maar besloot dat ik dan toch maar geen ingenieur zou worden. Gelukkig had ik een jaar eerder al gewerkt bij Kleinwort Benson (een private bank en vermogensbeheerder) als stagiair tijdens de zomer. Dat was me toen zo goed bevallen dat ik er solliciteerde voor een baan, en ik had het geluk te worden aangenomen. Ik was geboeid door de financiële markten, en specifiek door de manier waarop bedrijven werken, winst genereren en door de beleggers worden gewaardeerd. Het was echter pas na enkele jaren, begin jaren 90, dat ik me realiseerde dat dit voortdurend veranderende financiële landschap mij in zijn greep had. Iedere dag is verschillend, en je stopt nooit met leren. Dat was dus een omgeving waarin ik me thuis voelde.

Je hebt een master in ingenieurswetenschappen. Levert deze achtergrond je voordelen op als beleggingsbeheerder?

Ik heb altijd al interesse gehad voor wiskunde en wetenschappen, en ingenieursstudies waren dan ook een natuurlijke keuze voor mij toen ik 18 was. Ik betwijfel echter of de principes van de thermodynamica veel bijdragen in mijn dagelijkse leven als beleggingsbeheerder. Dat neemt niet weg dat ik dol ben op puzzels, en ingenieurswetenschappen zijn een soort puzzel – bijvoorbeeld hoe breed moet dit mondstuk worden om de perfecte stroomdynamiek te bereiken. Er is altijd een antwoord. Beleggen werkt een beetje op dezelfde manier: aandelen zijn puzzels. Het verschil is dat er zoveel variabelen zijn dat je niet altijd het juiste antwoord kan vinden. Zelfs al vind je wat de perfecte oplossing lijkt, het blijft altijd mogelijk dat de markten een heel andere kant opgaan. Ik heb mijn kijk dus in de loop van de jaren wat moeten bijsturen, van de verwachting dat ik de oplossing zou vinden, naar genoeg informatie over een bedrijf verzamelen om te kunnen stellen dat er een goede kans is dat die oplossing vruchten zal afwerpen. Soms volstaat dat niet, maar analytisch te werk gaan en achteraf onderzoeken wat er verkeerd is gegaan (de praktische aanpak van de ingenieur) kan helpen om je kennis en ervaring uit te bouwen, zodat je kansen op succes de volgende keer weer wat hoger liggen.

Wat is het moeilijkste onderdeel van jouw baan – en waar put je het meeste plezier uit?

Het moeilijkste aan deze baan is beslissen wat je moet doen wanneer het bergaf gaat: moet je een aandeel dat 50% is gezakt (kan gebeuren…) aanbevelen of houden? Dat zijn momenten van sterke teleurstelling, wanneer je aan je aanpak begint te twijfelen. Heb ik een fout gemaakt? Waarom wordt dit aandeel verhandeld bij 4 maal de winst? Het kan zeer frustrerend zijn wanneer wat je een goed idee leek compleet misgaat. Wijlen Sir John Templeton zei altijd dat het standvastigheid vereist om de beste beleggingsbeslissingen te nemen. Ik heb dus geleerd dat als je je huiswerk hebt gedaan, het hoofd koel houdt en tot het besluit komt dat de markt zich irrationeel gedraagt (ja, ook dat kan gebeuren…), dat je dan uiteindelijk toch succes kunt boeken. Dat is het aantrekkelijkste onderdeel van de baan: kalm blijven, de situatie overschouwen en kopen wanneer anderen het opgeven en verkopen, en dan toekijken hoe de koers (hopelijk) verdubbelt of verdrievoudigt na zijn bodem. Het is soms zeer moeilijk, en het gaat in tegen het instinct om met de anderen mee te rennen, maar we hebben kunnen vaststellen dat deze aanpak meestal betere resultaten oplevert voor onze beleggers.

Je onderzoeksverantwoordelijkheden omvatten wereldwijde technologiehardware en randapparatuur, naast wereldwijd vastgoed en schade- en levensverzekeringen. Wat boeit je als belegger het meeste op deze domeinen?

De verzekeringssector heeft wat weg van die van het beleggingsbeheer. Ook verzekeraars spreiden hun kapitaal en proberen activiteiten te verzekeren waar het rendement het hoogst ligt, of toch op een aanvaardbaar niveau, gelet op de lage rentevoeten en het overvloedige kapitaal in de sector. Onze voorkeur gaat tegenwoordig dan ook uit naar herstructureringssituaties, bedrijven die inefficiënt werden geleid of die het moeilijk kregen door de financiële crisis van 2007-2009. Bij de opkomende markten zien wij een enorm potentieel in de middenklasse, en verzekeringen voor auto’s, leven en gezondheid groeien dan ook allemaal zeer snel. Lang niet alle bedrijven vervullen onze waarderingscriteria, maar we hebben wel degelijk blootstelling aan de opkomende markten in onze portefeuilles.

Technologie blijft fascinerend door de voortdurende verandering, de laatste tijd bijvoorbeeld de opkomst van de cloud, big data en het ‘internet of things’. Op de hoogte blijven van de recentste technologieën maakt me ook een pietsie cooler in de ogen van mijn kinderen! Het is een sector die succesvolle bedrijven zeer hoog waardeert, wat inhoudt dat het voor waardebeleggers zoals de Templeton Global Equity Group niet makkelijk is om interessante kansen te vinden, maar we hebben wel zekere successen geboekt. En het is altijd een opsteker wanneer je marktcontraire kijk zijn gelijk haalt.

Je bent in 2007 verhuisd van Londen naar Nassau.  Waarom die verhuizing? En heeft je nieuwe thuisland een invloed gehad op de manier waarop je de zaken bekijkt?

Ik heb altijd al in het buitenland willen wonen, en kreeg voor het eerst die kans in 1998 toen ik in San Francisco ging werken voor Dresdner RCM. Dat duurde echter maar enkele maanden, en toen moest ik terug naar Londen, mijn verlangen bleef dus smeulen. In 2007 was ik partner bij een sell-side onderzoeksfirma, Redburn Partners, toen ik besloot dat ik terug wilde naar het beleggen zelf – effectenmakelaar was niet iets wat ik de rest van mijn leven wilde doen. Ik nam dus ontslag en ging op zoek naar een baan als beleggingsbeheerder. Het geluk lachte me toe, want ik werd benaderd voor een baan bij Templeton, met Nassau als vestigingsplaats. Ik kreeg de job en je zou kunnen zeggen dat ik daarmee twee vliegen in één klap sloeg.

Ik denk dat mijn kijk wat meer insulair is geworden sinds mijn verhuizing naar Nassau. Daarmee bedoel ik niet dat ik andere standpunten nu negeer, maar wel dat ik wat afstand heb genomen van de emotionele onrust die je hebt bij de fanatieke handel in Wall Street, en dat kan een goede zaak zijn. Ik word minder snel afgeleid door het dagelijkse rumoer van de markten. Ik bekijk situaties en bedrijven in mijn eentje, doorgaans zonder externe invloeden, en ik probeer tot logische en rationele beslissingen te komen.

In de Templeton Global Equity Group beheer je een aantal ontzettend diverse portefeuilles met talrijke participaties uit de hele wereld. Hoe hou je dat allemaal bij? En is het mogelijk om té gediversifieerd te zijn?

Iedere portefeuillebeheerder bij de Templeton Global Equity Group maakt deel uit van een zeer sterk team. We hebben tweemaal per week een teamvergadering, geregelde peer review-vergaderingen en tweemaal per jaar een researchvergadering in andere landen. Onze structuur houdt in dat we dag in, dag uit, bedrijven bespreken, en dat zowel in sectorale teamvergaderingen als bij de waterkoeler met de collega’s. Meestal weten we dus wel wat de anderen denken, en als er eens een bedrijf is dat niet wordt gedekt en dat wel zou moeten, zijn mijn collega’s maar een telefoontje of e-mail ver. Het is zo goed als onmogelijk om alle details te kennen van wat er elke dag gebeurt bij alle bedrijven die we in portefeuille hebben, maar ik weet dat mijn collega’s bij blijven, en zij weten dat ook van mij.

en el Campeonato Lyford Cay Club, 2014
Campeonato Lyford Cay Club, 2014

Ik geloof ook sterk dat je eerst alle informatie moet verzamelen om dan een doordachte keuze te kunnen maken. Ik beperk mij dan ook liever tot een aantal bedrijven waar ik in geloof, in plaats van honderden aandelen te kopen voor het geval er sommige verkeerd uitdraaien. Dus ja, ik denk dat je een portefeuille kunt overdiversifiëren en wij proberen dat dan ook niet te doen. Het is de taak van onze analisten om waarde te zoeken over de hele wereld en te zorgen voor de juiste diversificatie op geografisch en sectoraal niveau om de volatiliteit voor onze klanten te kunnen verlagen.

Je woont in een van ’s werelds bekendste vakantiebestemmingen – welke activiteiten of hobby’s beoefen je in je vrije tijd?

Ik heb het geluk drie actieve zonen te hebben (van 14, 12 en 8 jaar), en om ze te kunnen bijbenen verzorg ik mijn conditie door te fitnessen, en af te toe ga ik fietsen met de collega’s. Enkele jaren terug hebben we zelfs de Ride for Hope van 100 mijl uitgereden. Ik speel ook tennis, ik zwem in zee en ga vissen met vrienden – allemaal vanzelfsprekend op een plaats als Nassau – maar mijn favoriete sport is golf. Ik speelde al aan de universiteit en het goede weer hier maakt dat ik meer kan oefenen, ik speel nu ‘off scratch’ en heb in 2014 het Lyford Cay Club Championship gewonnen (op de foto zie je me in de finale). Op naar de US Open! (Grapje!)

Toen je nog een jonge kerel was in Engeland, wat wilde je dan later worden?

Ik heb altijd al interesse gehad voor wiskunde en wetenschappen, en ik wilde astronaut worden. Ik heb zelfs een brief gestuurd naar de NASA om te vragen hoe ik astronaut kon worden en welk diploma ik moest hebben! Ik wacht nog altijd op een antwoord.

Picture caption/Foto-onderschrift: James op het Lyford Cay Club Championship, 2014

Heb je ooit advies gekregen dat je tijdens je hele carrière is bijgebleven?

Ik heb nooit echt een mentor gehad die me op een dag apart nam en zei: “Nu moet je goed luisteren, dit is het geheim van beleggen”. Er is volgens mij geen geheim. Ik heb een aantal klassiekers gelezen, van Benjamin Graham, Sir John Templeton en anderen, maar ik heb vooral plezier gehad aan de inzichten van James Montier in behavioral finance. Mijn stijl en mijn kijk op het beleggen zijn dan ook geëvolueerd in de loop van de tijd en kunnen kort worden samengevat als volgt: Blijf altijd nederig, anders word je vernederd, denk eraan dat de markten niet altijd rationeel zijn, en als je je huiswerk maakt en nagaat wat er waarschijnlijk gaat veranderen en waarom een waardering incorrect is, zul je normaliter vaker slagen dan mislukken.

Welk advies zou je jongeren die een baan in beleggingsbeheer overwegen meegeven?

Je moet elke job met plezier doen. Ik ben dol op mijn werk en kan me niets bedenken dat ik liever zou doen. Ik zou ze dus vragen: “Hou je van beleggingen?” Raak je geboeid door de voortdurende uitdagingen van de veranderende financiële context? Los je graag puzzels op – bijvoorbeeld waarom een bedrijf ondergewaardeerd is? Als het antwoord ja is en je bent bereid hard te werken, kan beleggingsbeheer een fascinerende en meeslepende carrièrekeuze zijn.

De verklaringen, meningen en analyses van James Harper in dit document vertegenwoordigen zijn persoonlijke standpunt. Zij zijn enkel bedoeld ter algemene informatie en mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling of verzoek om enig effect te kopen, te verkopen of te houden, of enige beleggingsstrategie te volgen. Zij vormen geen juridisch of fiscaal advies. De informatie in dit document wordt verstrekt per de publicatiedatum en kan zonder kennisgeving veranderen en ze is niet bedoeld als een volledige analyse van elk belangrijk feit over een land, regio, markt of belegging.

Er kunnen bij de opstelling van dit materiaal gegevens van externe bronnen zijn gebruikt die niet door Franklin Templeton Investments (“FTI”) onafhankelijk zijn gecontroleerd of bevestigd. FTI aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enig geleden verlies als gevolg van het gebruik van deze informatie, en de gebruiker die zich verlaat op deze verklaringen, meningen en analyses doet dat louter op eigen risico. Producten, diensten en informatie zijn mogelijk niet in alle rechtsgebieden beschikbaar en worden door met FTI gelieerde ondernemingen en/of hun distributeurs alleen aangeboden als dat door de lokale wetten en regels wordt toegestaan. Gelieve uw eigen beleggingsadviseur te raadplegen voor nadere informatie over de beschikbaarheid van producten en diensten in uw rechtsgebied.

U kunt meer inzichten van Franklin Templeton Investments in uw inbox ontvangen. Schrijf in op de Beyond Bulls & Bears blog.

Voor tijdige beleggingstips kunt u ons volgen op Twitter @FTI_Global en op LinkedIn.

Wat zijn de risico’s?

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. De waarde van beleggingen kan zowel dalen als stijgen en beleggers krijgen mogelijk niet het volledige ingelegde bedrag terug. Aandelenkoersen vertonen soms snelle en scherpe schommelingen als gevolg van factoren die een invloed hebben op individuele bedrijven, specifieke sectoren of bedrijfstakken, of op de algemene marktomstandigheden. Beleggingen in het buitenland zijn onderhevig aan speciale risico’s zoals wisselkoersschommelingen, economische instabiliteit en politieke ontwikkelingen. Beleggingen in opkomende markten gaan gepaard met hogere risico’s vanwege diezelfde factoren, naast risico’s die voortvloeien uit hun kleinere omvang en lagere liquiditeit.