Beyond Bulls & Bears

Maak kennis met de beheerder: Heather Arnold

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels Frans Duits Spaans Pools

Volgens sommige experts is beleggen meer een kunst dan een wetenschap, en Heather Arnold, die kan bogen op diploma’s in zowel kunst als economie, kan zich best terugvinden in die stelling. Zij zegt dat haar kunststudie haar een beter begrip van de wereld heeft bezorgd, en haar ertoe heeft aangezet om alle facetten te bekijken wanneer zij een beleggingsbeslissing moet nemen. Als Director of Research, Research Analyst en Portfolio Manager bij de Templeton Global Equity Group heeft Arnold al ruime kansen gehad om dat te beoordelen, vooral in Europa, een van haar expertisegebieden. Maar als volgeling van wijlen Sir John Templeton hanteert zij geen standaardaanpak voor haar beleggingen. Zij onderzoekt eerder alle lagen en dimensies van een bedrijf voor zij besluit of het in haar collectie past. Laten we even nader kennismaken met Heather Arnold en haar aanpak van beleggingsbeheer.

Opgelet reviewers: Wij zullen deze foto van Heather gebruiken in de blog. Het onderschrift luidt:

Heather Arnold nam deel aan de Ride for Hope 2013 in Eleuthera, Bahama’s.

Heather Arnold
Heather Arnold

Heather Arnold, CFA
Director of Research, Research Analyst
Portfolio Manager
Templeton Global Equity Group

Beyond Bulls & Bears: Wanneer raakte je voor het eerst geïnteresseerd in beleggingen?

Heather Arnold: Mijn vader wekte mijn belangstelling voor dit gebied toen ik nog op school zat. Hij had veel aandacht voor de bedrijven en hun aandelenkoersen, en besprak dat uitgebreid aan tafel met ons. Ik ben zelfs eens met hem naar een aandeelhoudersvergadering van Templeton geweest. Dat was vele jaren voordat ik bij het bedrijf aan de slag ging. Honderden mensen waren in de zaal samengepakt om te luisteren naar Sir John Templeton. Op dat moment, de jaren 1980, waren de wereldeconomie en de markten in een duikvlucht beland. Sir John sprak rustig en met een aanstekelijk optimisme over het volgens hem uitstekende potentieel van de aandelen die hij in verschillende landen bezat. Hij was een ongelooflijke inspiratie voor zijn bedrijf, het beleggen en de wereld. Ik was meteen verkocht.

Beyond Bulls & Bears: Hoe zou je je aanpak als portefeuillebeheerder omschrijven?

Heather Arnold: Ik geloof sterk in ons waardeproces bij Templeton: koop een aantal aandelen tegen wat volgens ons extreem lage koersen zijn, zorg voor een zo ruim mogelijke diversificatie over sectoren en landen, en wees dan geduldig.

Beyond Bulls & Bears: Wat is de moeilijkste of meest memorabele marktperiode die je hebt meegemaakt tijdens je loopbaan van beleggingsbeheerder?

Heather Arnold: Mijn moeilijkste periode was tijdens de technologiezeepbel aan het einde van de vorige eeuw. Enkele weken voor de bubbel barstte, in februari 2000, moest ik op een conferentie die was georganiseerd door de AIMR (Association for Investment Management and Research, nu het CFA Institute) een lezing houden over het thema “Is waardebeleggen dood?” Eerst spraken twee groeibeheerders, en zij kwamen met overtuigende argumenten waarom dat wel degelijk het geval was. De derde spreker begon met tegenargumenten aan te dragen, maar raakte de draad kwijt en leek halverwege zijn presentatie al verslagen. Toen het mijn beurt was om te spreken, had ik de indruk dat ik de laatste overlevende was in het kamp van het waardebeleggen, een aanpak waar ik nog steeds sterk in geloofde, ondanks de aanwijzingen van het tegendeel op dat moment. Iemand in het publiek vroeg me zelfs of ik ook nog geloofde dat de aarde plat was. Maar zoals bekend, heelt de tijd alle wonden.

Beyond Bulls & Bears: Heb je ooit advies gekregen dat je tijdens je hele carrière is bijgebleven?

Heather Arnold: Om Sir John Templeton zaliger te parafraseren: Hou het simpel. Bij hem leek dat natuurlijk een stuk makkelijker dan het in feite vaak is.

Beyond Bulls & Bears: Je hebt nu al vele jaren beleggingservaring in Europa, dat de laatste tijd de economische problemen opstapelt. Wat is je kijk op deze regio? In welke sectoren vind je vandaag nog waardekansen?

Heather Arnold: De economie lijkt aan de beterende hand dankzij de combinatie van kwantitatieve versoepeling, de zwakkere euro en de lagere energieprijzen. Er worden veelbelovende structurele hervormingen op stapel gezet in landen die in de problemen waren geraakt tijdens de crisis van de overheidsschulden vanaf 2009, en ook bemoedigende herstructureringsinitiatieven op bedrijfsniveau. Veel Europese aandelen worden nog steeds goedkoper verhandeld dan vergelijkbare bedrijven in andere delen van de wereld. Wij vinden beleggingskansen in veel sectoren, maar de beste kansen zijn wellicht te vinden in geselecteerde bedrijven in energie, financiën en industrie.

Beyond Bulls & Bears: Rusland is een van de landen die je voor de Templeton Global Equity Group volgt. Wat is volgens jou de grootste misvatting bij de beleggers over het land? En wat zijn de vooruitzichten voor Rusland?

Heather Arnold: Wij denken dat Rusland over een enorm potentieel beschikt, maar soms de neiging heeft om zichzelf in de voet te schieten. Dat is de laatste tijd maar weer eens gebleken. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De Russische bedrijven staan nu onder zware druk om voorzichtig om te springen met hun kapitaal en het rendement te verbeteren, en zo hun aandeelhouders tevreden te houden. Sommige Russische bedrijven hebben zelfs geprofiteerd van de recente crisis in Rusland, die voortvloeit uit de sancties vanwege de Russische betrokkenheid in Oekraïne, om hun corporate governance te versterken, die doorgaans sterk achterblijft bij de wereldwijde normen. Op langere termijn, als de aardolieprijzen weer opveren (wat zij volgens ons vroeg of laat zullen doen) en als Rusland zich voldoende houdt aan de wapenstilstand om een einde te maken aan de door de Verenigde Staten en Europa opgelegde sancties, zouden de Russische bedrijven wel eens snel kunnen herstellen, en dan zelfs in een betere concurrentiepositie zitten dan tevoren.

Beyond Bulls & Bears: Je hebt een bachelor in zowel economie als kunstgeschiedenis. Wat voegt je kunstkennis toe aan je beleggingsvondsten?

Heather Arnold: Hoe meer je de wereld onderzoekt en verkent, hoe beter je inzicht. Om echt de beste kansen op de markten en in het leven te vinden, helpt het om overal te zoeken en open te staan voor nieuwe ideeën.

Beyond Bulls & Bears: Gelet op je achtergrond van kunststudie moet je tijdens je reizen heel wat musea hebben bezocht. Wat zijn je favorieten, en waarom?

Heather Arnold: Het Tate Modern in Londen, gevestigd in een oude elektriciteitscentrale aan de Thames, is een van mijn favorieten. Ik nam er deel aan een performance voor een kunstproject tijdens de London Olympics in 2012, en het voelt aan als thuis voor mij. Het Louisiana Museum of Modern Art bij Kopenhagen heeft een fantastische collectie en ligt in een prachtige omgeving, net als Storm King, een park voor beeldhouwwerken aan de Hudson-rivier in de staat New York. En de Art Gallery van Ontario in mijn thuisstad Toronto werd onlangs omgebouwd door Frank Gehry en is nu een bestemming van wereldklasse. Maar net zoals bij aandelen, waarom zou je je tot slechts enkele favorieten beperken?

Beyond Bulls & Bears: Heb je ooit een loopbaan in de kunstwereld overwogen?

Heather Arnold: Mijn eerste baan was bij een kunstgalerie in Toronto. Ik verdiende CAD 9000 per jaar en besloot dat ik liever kunst zou verzamelen dan verkopen.

Beyond Bulls & Bears: Op welke verwezenlijking kijk je met trots terug?

Heather Arnold: Drie weken nadat ik naar Nassau was verhuisd, fietste ik 50 mijl voor het liefdadigheidsinitiatief Ride for Hope, dat geld inzamelt voor kankerbehandeling en patiëntenzorg. Ik had al jaren niet meer op een fiets gezeten, en het was een hele opluchting dat er een grond van waarheid zit in de uitdrukking ‘Fietsen verleer je niet’.

Beyond Bulls & Bears: Je bent een bestuurder van het College Ready Bahamas, dat studenten van de Bahama’s helpt om zich voor te bereiden op de universiteit. Wat sprak je aan in de missie van deze organisatie?

Heather Arnold: College Ready Bahamas helpt middelbare scholieren in de Bahama’s om zich voor te bereiden voor de SAT-toelatingsexamens. Ik geloof sterk in de macht van onderwijs en het verkennen van de wereld. College Ready helpt de plaatselijke studenten op beide vlakken.

Beyond Bulls & Bears: Welke andere activiteiten of hobby’s beoefen je in je vrije tijd?

Heather Arnold: Fietsen, kajakken, pilates, houtsnijwerk, koken en dingen doen met mijn zoons. En natuurlijk ook veel lezen

De verklaringen, meningen en analyses van Heather Arnold in dit document vertegenwoordigen haar persoonlijke standpunt. Zij zijn enkel bedoeld ter algemene informatie en mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling of verzoek om enig effect te kopen, te verkopen of te houden, of enige beleggingsstrategie te volgen. Zij vormen geen juridisch of fiscaal advies. De informatie in dit document wordt verstrekt per de publicatiedatum en kan zonder kennisgeving veranderen en ze is niet bedoeld als een volledige analyse van elk belangrijk feit over een land, regio, markt of belegging.

Er kunnen bij de opstelling van dit materiaal gegevens van externe bronnen zijn gebruikt die niet door Franklin Templeton Investments (“FTI”) onafhankelijk zijn gecontroleerd of bevestigd. FTI aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enig geleden verlies als gevolg van het gebruik van deze informatie, en de gebruiker die zich verlaat op deze verklaringen, meningen en analyses doet dat louter op eigen risico. Producten, diensten en informatie zijn mogelijk niet in alle rechtsgebieden beschikbaar en worden door met FTI gelieerde ondernemingen en/of hun distributeurs alleen aangeboden als dat door de lokale wetten en regels wordt toegestaan. Gelieve uw eigen beleggingsadviseur te raadplegen voor nadere informatie over de beschikbaarheid van producten en diensten in uw rechtsgebied.

U kunt meer inzichten van Franklin Templeton Investments in uw inbox ontvangen. Schrijf in op de Beyond Bulls & Bears blog.

Voor tijdige beleggingstips kunt u ons volgen op Twitter @FTI_Global en op LinkedIn.

CFA® en Chartered Financial Analyst® zijn handelsmerken die eigendom zijn van het CFA Institute.

Wat zijn de risico’s?

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. De waarde van beleggingen kan zowel dalen als stijgen en beleggers krijgen mogelijk niet het volledige ingelegde bedrag terug. Aandelenkoersen vertonen soms snelle en scherpe schommelingen als gevolg van factoren die een invloed hebben op individuele bedrijven, specifieke sectoren of bedrijfstakken, of op de algemene marktomstandigheden. Beleggingen in het buitenland zijn onderhevig aan speciale risico’s zoals koersschommelingen, economische instabiliteit en politieke ontwikkelingen. Beleggingen in opkomende markten gaan gepaard met hogere risico’s vanwege diezelfde factoren, naast risico’s die voortvloeien uit hun kleinere omvang en lagere liquiditeit.