Beyond Bulls & Bears

Verder kijken dan het gebabbel over zeepbellen

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels Vereenvoudigd Chinees Frans Italiaans Duits Spaans Pools

Nu we het zevende jaar van een recordbrekende Amerikaanse Bull markt ingaan, zijn sommige beleggers misschien bezorgd dat de waarderingen van de aandelen wat opgeblazen zijn. Hun bezorgdheid verdween alleszins niet toen Janet Yellen, voorzitter van de US Federal Reserve, vorige maand suggereerde dat de Amerikaanse aandelen mogelijk overgewaardeerd zijn. Serena Perin Vinton, senior vice president, portfolio manager, Franklin Equity Group, erkent dat de algemene waarderingen aan de hoge kant liggen, maar volgens haar zijn er nog kansen op de markt — als je weet waar je moet zoeken. Ze bespreekt hoe ze koopjes in dalende sectoren en potentiële groei in technologische vooruitgang vindt.

Perin_Vinton_2Serena Perin Vinton, CFA
Senior Vice President, Portfolio Manager
Franklin Equity Group

Terwijl de Amerikaanse Bull markt voortdendert, hebben sommige marktwaarnemers aan de alarmbel getrokken voor potentieel oververhitte aandelenwaarderingen. Janet Yellen, voorzitter van de US Federal Reserve (de ‘Fed’), gooide vorige maand olie op het vuur toen ze waarschuwde “dat er potentiële gevaren zijn” in de huidige marktwaarderingen, die ze beschreef als “zeer hoog”. Haar opmerkingen wakkerden de debatten over een potentiële aandelenzeepbel aan.

De resultaten van met name de technologiegerichte Nasdaq Composite Index zorgden voor extra kritische blikken van marktwaarnemers op de gezondheidszorg- en technologiesectoren. In maart brak de Nasdaq voor de eerste keer in 15 jaar door de grens van 5.000, wat herinneringen opriep aan de dotcom-crash in 2000, die onmiddellijk volgde op die recordwaarderingen.

Ondanks de stijging van de aandelen denken we dat er nog steeds aantrekkelijke kansen zijn op de markt, als we naar afzonderlijke sectoren of bedrijven kijken. Voor veel bedrijven — zelfs in de gezondheidszorgsector — lijken de waarderingen ons ook redelijker wanneer we hun groeipotentieel in acht nemen.

Het voordeel van een daling

Hoewel er op de algemene markt recentelijk geen aanzienlijke correctie was, zagen we verschuivende waardedalingen in sommige gebieden, inclusief de energie-, materialen- en industriesectoren. De relatieve sterkte van de Amerikaanse dollar en schommelingen in de olieprijzen droegen bij tot sommige van deze waardedalingen, vooral voor bedrijven die zijn blootgesteld aan energiemarkten en buitenlandse valuta’s. Begin 2014 zagen we de impact van de bezorgdheid over waarderingen op gezondheidszorg- en internetgerelateerde aandelen, hoewel die gebieden zich sindsdien hebben hersteld.

Dit leidde tot kansen voor ons om onze bestaande posities te vergroten of om nieuwe posities te lanceren. Een voorbeeld is een gegevensanalysebedrijf dat diensten verleent aan veel klanten in de energiesector. De volatiliteit van de olieprijzen bood ons een kans om onze bestaande positie uit te breiden in wat volgens ons een sterk bedrijf is met goede langetermijnvooruitzichten, ondanks de onzekerheid op korte termijn.

Een ander voorbeeld is een producent van wijn en sterkedrank. Het bedrijf boekte een hogere internationale verkoop en hogere inkomsten in lokale valuta’s, maar door de recente sterkte van de dollar werd die groei niet weerspiegeld in zijn omzet. Deze huidige tegenwind terzijde, geloven wij dat het bedrijf een solide reputatie heeft voor wat betreft het introduceren van nieuwe producten en het terug investeren in zijn activiteiten, wat het tot een voorbeeld maakt van het type duurzame-groeibedrijven dat wij in onze portefeuilles willen opnemen voor de lange termijn.

Stijgende rente

Volgens ons weerspiegelde de volatiliteit van de Amerikaanse aandelen die werden getroffen door energieprijzen of wisselkoerskwesties marktgebeurtenissen op korte termijn, die mogelijk slechts een paar kwartalen zullen duren. We zien echter nog een andere reden voor onzekerheid aan de horizon: de stijgende Amerikaanse rente.

Op zijn Federal Open Market Committee-vergadering deze maand, liet de Fed weten dat de centrale bank zich opmaakt om de rente te verhogen naar wat wij beschouwen als een normaler niveau na vele jaren van een ultrastimulerend monetair beleid. Hoewel deze beleidswijziging geen verrassing is voor de meeste Fed-waarnemers, verwachten wij wel dat ze volatiliteit zal creëren doordat de markten zullen proberen te speculeren met de timing en de omvang van toekomstige renteverhogingen. Op langere termijn denken we niet dat een hogere rente per se negatief zal zijn voor de aandelenmarkten, vooral omdat een terugkeer naar een normale rente zou worden beschouwd als een teken van het vertrouwen van de Fed in de sterkte van de Amerikaanse economie en zijn overtuiging dat de economie op eigen benen kan staan.

Hoewel we vermoeden dat veel van de tegenwind in het eerste kwartaal van voorbijgaande aard is, blijft onze focus liggen op het diversifiëren van onze portefeuille over verschillende eindmarkten, macro-economische invloeden en bedrijfsspecifieke factoren die volgens ons kunnen bijdragen tot het rendement op lange termijn, ongeacht de algemene richting van de Amerikaanse economie.

We zijn optimistisch over veel marktsectoren, inclusief gezondheidszorg en industrie. We hebben bijvoorbeeld onlangs nieuwe ontdekkingen in de gezondheidszorg gezien. Met name in immuno-oncologietherapieën, die de immuunsystemen van kankerpatiënten helpen kankercellen te herkennen en te vernietigen. Deze therapieën hebben voor enorme doorbraken gezorgd in de strijd tegen leukemie, lymfomen en melanomen.

In de industriële sector zoeken vliegtuig- en autoproducenten naar manieren om hun producten veiliger en brandstofefficiënter te maken. Wij verwachten dat de vooruitgang op het gebied van sensoren, connectoren en koolstofcomposieten de vliegtuig- en autoproducenten zal helpen bij hun inspanningen.

Een van de grootste voordelen van onze beleggingsbenadering op lange termijn is dat we het geduld hebben om te wachten tot de activiteiten van een technologiebedrijf volledig zijn ontwikkeld. Bovendien kunnen we verder kijken dan de problemen op korte termijn en beleggingen doen op basis van onze schatting van de groeivooruitzichten over meerdere jaren van een bedrijf. In geval van volatiliteit op de markt, of deze nu veroorzaakt wordt door valuta’s, grondstoffenprijzen of rentevoeten, hebben we de mogelijkheid om een stap terug te zetten en te kijken naar het volledige plaatje, en kunnen we die kortetermijnvolatiliteit in ons voordeel gebruiken.

U kunt meer inzichten van Franklin Templeton Investments in uw inbox ontvangen. Schrijf in op de Beyond Bulls & Bears blog.

Voor tijdige beleggingstips kunt u ons volgen op Twitter @FTI_Global en op LinkedIn.

CFA® en Chartered Financial Analyst® zijn handelsmerken die eigendom zijn van het CFA Institute.

De verklaringen, meningen en analyses in dit document vertegenwoordigen het persoonlijke standpunt van de beleggingsbeheerder. Zij zijn enkel bedoeld ter algemene informatie en mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling of verzoek om enig effect te kopen, te verkopen of te houden, of enige beleggingsstrategie te volgen. Zij vormen geen juridisch of fiscaal advies. De informatie in dit document geldt per de publicatiedatum en kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. Zij is niet bedoeld als een volledige analyse van elk belangrijk feit over een land, regio, markt of belegging.

Er kunnen bij de opstelling van dit materiaal gegevens van externe bronnen zijn gebruikt die niet door Franklin Templeton Investments (“FTI”) onafhankelijk zijn gecontroleerd of bevestigd. FTI aanvaardt geen aansprakelijkheid voor verliezen die voortvloeien uit het gebruik van deze informatie, en de gebruiker dient zelf te bepalen in welke mate hij wil vertrouwen op deze verklaringen, meningen en analyses. Producten, diensten en informatie zijn mogelijk niet in alle rechtsgebieden beschikbaar en worden door met FTI gelieerde ondernemingen  en/of hun distributeurs alleen aangeboden als dat door de lokale wet- en regelgeving wordt toegestaan. Gelieve uw eigen professioneel adviseur te raadplegen voor meer informatie over de beschikbaarheid van producten en diensten in uw rechtsgebied.

Wat zijn de risico’s?

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. De waarde van beleggingen kan zowel dalen als stijgen en beleggers krijgen mogelijk niet het volledige ingelegde bedrag terug. De koersen van groeiaandelen weerspiegelen de verwachtingen inzake toekomstige omzet of winst en kunnen dan ook zeer sterk dalen als een bedrijf die verwachtingen niet waarmaakt. Kleinere, middelgrote en relatief nieuwe of onervaren bedrijven kunnen bijzonder gevoelig zijn voor veranderingen in de economische omstandigheden, en hun groeivooruitzichten staan minder vast dan die van grotere, meer gevestigde ondernemingen. Historisch gezien gaan deze effecten gepaard met een grotere koersvolatiliteit dan die van grotere ondernemingen, vooral op korte termijn. Als een portefeuille zich concentreert op bepaalde landen, regio’s, bedrijfstakken, sectoren of beleggingstypes, kan een belegger van tijd tot tijd blootgesteld zijn aan een hoger risico van ongunstige ontwikkelingen in deze concentratiegebieden dan bij beleggingen in een breder universum van landen, regio’s, bedrijfstakken, sectoren of beleggingstypes.