Beyond Bulls & Bears

Vast inkomen

Blik op de Franse presidentsverkiezingen door een beleggersbril

Volgens de meeste commentatoren wordt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 23 april aanstaande een race om te zien wie het in de tweede ronde van mei zal opnemen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National. In dit artikel geeft David Zahn, hoofd van European Fixed Income, Franklin Templeton Fixed Income Group, in het kort zijn visie over de mogelijke reactie van de obligatiemarkt op de verschillende kandidaten.

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels Vereenvoudigd Chinees Frans Italiaans Duits Spaans Pools

Hoewel de anti-immigratie- en anti-EU-partij geen aanzienlijk terrein heeft veroverd in de recente verkiezingen in Nederland, mogen we de invloed van het populisme in de komende Europese verkiezingen niet helemaal wegcijferen.

We merkten vlak na de Nederlandse verkiezingen al op dat het Front National van Marine Le Pen en de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders in Nederland in heel wat opzichten op elkaar lijken.

Maar na Wilders’ verlies in de Nederlandse verkiezingen (door de markten algemeen gunstig onthaald), zijn wij echter van oordeel dat beleggers voorzichtig moeten zijn en zich niet moeten laten verleiden door hetzelfde soort van zelfgenoegzaamheid als net voor het brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens ons basisscenario haalt zowel Le Pen als de onafhankelijke centrumkandidaat Emmanuel Macron de eerste ronde op 23 april, en staan zij in de tweede ronde op 7 mei tegenover elkaar. Beroepsmatig doen wij gewoonlijk geen politieke voorspellingen, maar volgens ons is het waarschijnlijk dat Macron de presidentsverkiezingen wint.

Er bestaat een mogelijkheid dat Le Pen de tweede verkiezingsronde in mei zou kunnen winnen, maar die kans is volgens ons klein.

Zelfs als Le Pen haar goede positie in de peilingen niet weet uit te spelen, dan nog verwachten we dat het populisme nog enkele jaren het dominante Europese politieke gespreksthema blijft.

Als Macron het in de tweede ronde inderdaad moet opnemen tegen Le Pen en als winnaar uit de bus komt, is een rally van Franse overheidsobligaties volgens ons waarschijnlijk, althans op korte termijn.

Op langere termijn zou een overwinning van Macron voor de Franse obligatiemarkten juist negatief kunnen zijn. Momenteel is zijn beleid immers nog onduidelijk en worden twee belangrijke economische problemen nauwelijks aangepakt: de hoge schuldquote van Frankrijk en het aanzienlijke tekort op de lopende rekening.

Anderzijds zouden we verwachten dat de markt op korte termijn negatief reageert als Le Pen de tweede ronde wint.

In dat geval is een dalende markt voor Franse overheidsobligaties volgens ons waarschijnlijk. Le Pen heeft zich duidelijk uitgesproken over haar plannen om een referendum te organiseren over het Franse EU-lidmaatschap. Het is nog onduidelijk of ze hierin zou kunnen slagen, maar wij verwachten wel dat de markten rekening beginnen te houden met de kans op een ‘frexit’, waardoor de volatiliteit op de Franse obligatiemarkten wellicht toeneemt.

Nog kleiner is op dit moment de kans dat François Fillon, de centrumrechtse kandidaat, de overwinning in de wacht sleept. Zijn campagne werd immers overschaduwd door beschuldigingen van wanpraktijken.

Maar als hij het haalt, zou dat voor Franse obligaties wel eens gunstig kunnen zijn. Fillon is naar ons oordeel de enige kandidaat die belangrijke knelpunten van de Franse economie echt aanpakt. Van de drie belangrijke kandidaten is hij volgens ons de echte hervormer. Hij beloofde immers het overheidsapparaat af te slanken en de schuld en het tekort gericht aan te pakken.

Een belangrijke overweging is dat een beslissende overwinning voor Le Pen in de eerste stemronde haar niet noodzakelijk tot favoriet van de tweede ronde maakt. Maar evengoed, als zij geen president wordt, dan verwachten wij niet dat dit het einde betekent van haar invloed, noch van de voorstanders van haar populistische standpunten.

De verklaringen, meningen en analyses vertegenwoordigen het persoonlijke standpunt van de beleggingsbeheerder. Zij zijn enkel bedoeld ter algemene informatie en mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling of verzoek om enig effect te kopen, te verkopen of te houden, of enige beleggingsstrategie te volgen. Ze vormen geen juridisch of fiscaal advies. De informatie in dit document wordt verstrekt per de publicatiedatum en kan zonder kennisgeving veranderen, en is niet bedoeld als een volledige analyse van elk belangrijk feit over een land, regio, markt of belegging.

Er kunnen bij de opstelling van dit document gegevens van externe bronnen zijn gebruikt die niet onafhankelijk door Franklin Templeton Investments (‘FTI’) zijn gecontroleerd of bevestigd. FTI aanvaardt geen aansprakelijkheid voor verliezen die voortvloeien uit het gebruik van deze informatie, en de gebruiker dient zelf te bepalen in welke mate hij wil vertrouwen op deze verklaringen, meningen en analyses. Producten, diensten en informatie zijn mogelijk niet in alle rechtsgebieden beschikbaar en worden alleen door andere gelieerde ondernemingen van FTI en/of hun distributeurs aangeboden als dat door de lokale wet- en regelgeving wordt toegestaan. Gelieve uw eigen beleggingsadviseur te raadplegen voor nadere informatie over de beschikbaarheid van producten en diensten in uw rechtsgebied.

U kunt meer vooruitzichten van Franklin Templeton Investments in uw inbox ontvangen. Schrijf in op de blog Beyond Bulls & Bears.

Voor tijdige beleggingstips kunt u ons volgen op Twitter @FTI_Global en op LinkedIn.

Wat zijn de risico’s?

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. De waarde van beleggingen kan zowel dalen als stijgen en beleggers krijgen mogelijk niet het volledige ingelegde bedrag terug. Obligatiekoersen evolueren doorgaans in omgekeerde richting als rentevoeten. Wanneer de koersen van obligaties in een beleggingsportefeuille zich aanpassen aan een stijging van de rente, kan de waarde van de portefeuille dalen. Beleggingen in buitenlandse effecten houden speciale risico’s in, zoals wisselkoersschommelingen, een onstabiel economisch klimaat en politieke ontwikkelingen.

CFA® en Chartered Financial Analyst® zijn handelsmerken die eigendom zijn van CFA Institute.